January 05, 2011

Food memories: Eat Love dinner at Proef

Proef в Амстердам е малък ресторант и дизайнерско студио, зад които стои творческия мозък на дизайнера Марая Вогелзан (Marije Vogelzang). Дипломиран продуктов дизайнер тя избира храната като материал с който да твори. Смятайки, че храната сама по себе си е проектирана достатъчно добре от природа Марая фокусира работата си върху самия акт на хранене, и така се самопровъзгласява за първия по рода си 'дизайнер на храненето' (eating designer). Тя се чувства вдъхновена от произхода, приготвянето, културата, психологията, въздействието, по същество всичко свързано с храната, от посяването на семето до завършването и в тоалетната.
В Proef тя работи и експериментира със съставките, текстурата, вкуса, мириса, звука, цвета, техниките на приготвяне и начина на презентиране за да предложи на клиентите си едно истинско гастрономическо преживяване, от психологическа, културна и дизайнерска гледна точка.
Аз лично харесвам подхода на Марая към храната и дизайна, а да 'опитам' вечеря в Proef беше истинска наслада за сетивата....



В Proef стоите на практика в самата кухня, така че винаги можете да надникнете при готвача. Ще ви сервират чиста, органична, натурална храна, някоя може би отгледана в задния им двор, ще пиете вода от чешмата, и ще ядете супа в буркан :-)





Цялата работа и философия на Марая Вогелзан е събрана в нейната книгa Eat Love.

А аз мога само да кажа, че чакам с нетърпение нейните следващи проекти и лекции, които да ме вдъхновят в моята работа занапред :-)

- Eat Love

3 Comments:

LaMartinia said...

Много интересно, изглежда адски интригуващо, сособено скулптурите от глина със зеленчуци:-)

Vikotelo said...

Mnogo priaten i vduhnoviavasht post! Sus sigurnsot i az shte vzema da poprocheta oshte za tazi devoika i da prepratia na hora koito sega v tozi mig praviata podobni proekti
I prosti za latinicata

Lina said...

Ах Мира, прекрасен пост и много вдъхновяващ. Представям си огромното удоволствие което си изпитала при посещението си там.

Post a Comment