December 20, 2010

Коледен подарък от кухнята

Перфекният подарък за Коледа е нещо, което сме направили сами. A защо не, подарък от кухнята. Дали ще са домашно пригорвени бисквити,  сладко или домашен ликьор, удоволствието от това да ги споделим с някой е също толкова голямо, колкото и да ги приготвяме :-)
Идеята взех от декемврийския брой на Country Living  и е хубава, домашна, вкусна, "точно на време" (или за тези, които нямат време) идея за подарък, който без съмнение ще зарадва някой 'сладък зъб'.
За да я направим ни трябват стар буркан, формичка от комплекта ни за коледни сладки, микс за джинджифилови курабийки*, дървена лъжица и картичка, на която да напишем рецептата.  Разбира се всякакви импровизации за това, какво още може да добавим, остава на нашето въображение :-)

*Микс за джинджифилови курабийки
(25-30 курабийки)

500 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
185 гр. кафява захар
1 ч.л. смлян джинжифил
1 ч.л. канела и бахар на прах
малко карамфил, черен пипер или индийско орехче от мен ;-)

1. Смесете 2/3 от брашното с бакпулвера и го изсипете в буркана. Прибавете захарта, така че да се формират отделни слоеве. Смесете останалото брашно с подправките и го сипете върху захарта.
2.  Затворете буркана, прикачете аксесоарите и картичката с рецепта!

Рецепта за джинджифилови курабийки
В голям съд разтопете 100 гр. масло и 115 гр. златен сироп (или мед, глюкоза, меласа). Прибавете едно голямо разбито яйце, след това смесете микса за джинджифилови курабийки. Полученото тесто раздете на две и оформете в плосък диск. Завийте във фолио и оставете за 20 минути в хладилника. Загрейте фурната на 180ºС. Разточете дисковете до 3 мм дебелина. Използвайте формичката за да отрежете курабийките и ги подредете в тавата за печене. Печете 10-12 мин. до леко златисто. Оставете ги да изстинат върху решетка и декорирайте :-)


2 Comments:

Lina said...

Мирче миналата Коледа ми подари бурканче сладко от боровинки направено от теб :-) Тази Коледа си пожелавам малко от тези курабийки :-) Знаеш че обожавам джинджифилковци :-)

LaMartinia said...

O, чудна идея!

Post a Comment